• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

GALATA MÜZAYEDE KARMA ESERLER MÜZAYEDESİ - 8

09 Ekim 2022 Saat 20:30'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz.

Saat 20:35 itibariyla canlı mezat başlayacaktır.

Komisyon Oranı: %15'tir.

Kredi Kartı ile ödemek için iletişime geçiniz.

"ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.

Müzayede ürünlerini Galata Kitabevi Galip Dede Caddesi 97/A Kuledibi Beyoğlu İstanbul adresinde inceleyebilirsiniz .

Lot: 9 » Fotoğraf

Büyük Aksaray Yangını'ndan önce çekilmiş nadir bir İstanbul fotoğrafı.

1890'larda Beyazıt Yangın Kulesi'nden çekilmiş çok nâdir büyük boy fotoğraf.
Osmanlı Maliye Nezâreti, Zeynep Kâmil Hanım Konağı, Lâleli Camii, Cerrahpaşa Camii, Harbiye Nezâreti Bab-ı Seraskeri Avlusunda süvârîler, Vezneciler civârı ve sahil bölgesi ufkuna kadar bölgenin görüldüğü bu fotoğrafta bugün artık bulunmayan ve İstanbul'un yüzyıllarına etki eden meşhur Zeynep Hanım Konağı da oldukça net yeralmaktadır.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın kızı ve Sultan Abdülaziz devri sadrazamlarından Yusuf Kamil Paşa'nın eşi Zeynep Kamil Hanım’ın adını taşıyan Zeynep Hanım Konağı.
1942 yılında çıkan yangında kül olmuş (Bugün İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakülteleri bulunur) konak, Abdülaziz devrinde Kâmil Paşa ile Zeynep Hanım’ın evi olmuş, 1903-1909 arasında İstanbul’un ilk müslüman yetimhânelerinden birisi ve sanat okulu olan Darü’l-Hayr-ı Âli’ye tahsis edilmiştir. 
Mimar Vedat Bey konağın dönüşümünün gerçekleştirmiş, 1909’da Darülhayr-i Ali lağvedilince konak, imparatorluğun Avrupa tarzındaki ilk yükseköğrenim kurumu olan ve o yıl eğitim programı yeniden düzenlenen Darülfünun-u Osmani’ye tahsis edildi. Binada Ulûm-ı Edebiye, Ulûm-ı Şer’iye ve Fen bölümlerinde eğitim yapıldı. 1922 yılında Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından onarıldı.
Darülfünun , Cumhuriyet devrinde İstanbul Üniversitesi’ne dönüştürüldüğünde kurulan Fen Fakültesi eğitime konakta devam etti. 1935 yılında içinde rasathane açıldı. Bina, 28 Şubat 1942’de çıkan yangında yandı. Yangından sonra konağın yerine Sedat Hakkı Eldem ve Emin Onat tarafından yeni bir bina yapıldı.
23 x 32 cm ölçülerinde olan fotoğrafın paspartu etrafı kesik ve bir iki kırılma mevcut, hâliyledir.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 8
sonraki